Floortime μια εξιδικευμενη παρέμβαση για παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυσκολίες

Το DIR®/Floortime® είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος η οποία έχει αναπτυχθεί από τον Dr. Stanley Greenspan. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε παιδιά, έφηβους, ακόμα και ενήλικες που παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών όπως  συναισθηματικές, αισθητηριακές, κινητικές, μαθησιακές και αναπτυξιακές διαταραχές και αναγνωρίζεται ως η επόμενη γενιά παρεμβάσεων βασισμένη σε έρευνες για τον αυτισμό. Το μοντέλο βασίζεται στην ιδέα ότι το συναίσθημα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του μυαλού και του εγκεφάλου, γνωστό και ως affect diathesis hypothesis, καθώς και στα μοντέλα των σχέσεων. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, είναι βασικό να ακολουθήσουμε τα συναισθήματα και  τα ενδιαφέροντα του παιδιού προσπαθώντας να τα αποκωδικοποιήσουμε και να αντιληφθούμε πώς το ίδιο το παιδί επεξεργάζεται τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί που παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες να συσχετιστεί και να επικοινωνήσει ποιοτικά μαζί μας.Το DIR®/Floortime® χρησιμοποιείται με σκοπό να κατανοήσουμε πώς το κάθε άτομο ξεχωριστά αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με τον κόσμο. Ο κύριος σκοπός του μοντέλου αυτού είναι το κτίσιμο κρίσιμων θεμελίων για την κοινωνικοποίηση, συναισθηματική ανάπτυξη, και διανοητική ανάπτυξη και όχι η αλλαγή συγκεκριμένων συμπεριφορών του παιδιού όπως στόχευαν για χρόνια άλλα μοντέλα παρέμβασης. 

O κύριος σκοπός του DIR Floortime χωρίζεται σε τρεις πυρήνες οι οποίοι βασίζονται στην αναπτυξιακή θεωρία του Greenspan. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία όλα  τα παιδιά πρέπει να αναπτύσσουν:

  • Λειτουργικές Αναπτυξιακές Συναισθηματικές Ικανότητες, οι οποίες είναι η βάση για την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη ενός ατόμου. 
  • Ατομικά χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν το εξατομικευμένο αναπτυξιακό προφίλ του ατόμου  που εμπεριέχει τις νευρο-βιολογικές του ικανότητες (αισθητηριακό προφίλ) και τα αναπτυξιακά του χαρακτηριστικά (π.χ γνωστική, γλωσσική και κινητική ανάπτυξη) καθώς και την δυναμική της οικογένεια.
  • Συναισθηματικές σχέσεις και αμοιβαία αλληλεπίδραση βασιζόμενη στο συναίσθημα (Wieder & Greenspan, 2003).

Κάθε επίπεδο των Λειτουργικών Αναπτυξιακών Συναισθηματικών Ικανοτήτων επικεντρώνεται σε διαφορετικές πτυχές της ανάπτυξης, οι οποίες με την σειρά τους αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους.

Η παρέμβαση ξεκινά πρωτίστως αλληλοεπιδρώντας με το παιδί, έχοντας ως κύριο σκοπό την κατανόηση και τον σεβασμό στις ατομικές ικανότητες και το αναπτυξιακό επίπεδο του κάθε παιδιού. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια ασφαλή σχέση ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί να συσχετιστεί και να επικοινωνήσει μαζί μας. Η παρέμβαση του DIR®/Floortime® γίνεται έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση αναλύοντας τις δυσκολίες του παιδιού σχετικά με τους τρεις πιο πάνω πυρήνες και εντοπίζοντας σε πιο αναπτυξιακό στάδιο βρίσκεται. Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ακολουθεί η παρέμβαση η οποία γίνεται με την αξιοποίηση ειδικών στρατηγικών ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Κάποιοι από τους στόχους της παρέμβασης συχνά είναι  η 'συν-εμπλοκή', η δημιουργία σύνδεσης, η αμοιβαία κοινωνική συναλλαγή, η ανάπτυξη ικανοτήτων επικοινωνίας, η οργάνωση ιδεών, η ανάπτυξη αφηρημένης σκέψης και η ενσυναίσθηση. 

Για να γίνει κάποιος θεραπευτής/ρια DIR Floortime πρέπει να λάβει πιστοποίηση κατάρτισης κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητά του/ης στη χρήση των πιο πάνω τεχνικών.  Το κέντρο μας παρέχει εξειδικευμένη παρέμβαση με την μέθοδο του floortime από το 2016. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Home of DIRFloortime® (Floortime) - What is Floortime? (icdl.com), τον οργανισμό εκπαίδευσης για το  DIR®/Floortime® όπου συμμετέχουν εκπαιδευτές/ριες από όλο τον κόσμο εξελίσσοντας την μέθοδο αυτή. Στο κέντρο μας παρέχονται εποπτείες και συμβουλευτική σε γονείς αλλά και σε επαγγελματίες υγείας κάτω από το μοντέλο του DIR®/Floortime®.